Mobirise Site Maker
V Szkolny Konkurs Fotograficzny 2018/2019 pt. "Moje miejsce - z bliska i z daleka"

Cztery równorzędne nagrody dla zwycięzców konkursu oraz wywołanie fotografii konkursowych na wystawę sfinansowała Fundacja Chałubińszczaków.

Wręczenie nagród nastąpi na uroczystej akademii w piątek 9 listopada.
Nagrody pieniężne od Fundacji Chałubińszczaków otrzymują:

Julia Czyżewska - kl. 1c
Marta Dąbrowska - kl. 1g
Iga Bornikowska - kl. 2d
Julia Bassaj – kl. 2i

Fundacja Chałubińszczaków już po raz piąty wsparła w IV L.O. konkurs fotograficzny towarzyszący obchodom Dnia Patrona szkoły – Tytusa Chałubińskiego. Do współpracy zaproszono Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej ,,Elektrownia” w Radomiu. Temat tegorocznej edycji konkursu był bardzo szeroki: ,,Moje miejsce – z bliska i z daleka”. Przed konkursem zainteresowani uczniowie mogli uczestniczyć w dwóch spotkaniach warsztatowych poświęconych fotografii i fotografowaniu. Poprowadzili je jurorzy konkursu - pracownicy ,,Elektrowni” - pan Marcin Kucewicz i pan Michał Grabowski.

W tym roku uczniowie nadsyłali fotografie konkursowe w wersji elektronicznej (maksymalnie trzy prace). Zgłoszono pięćdziesiąt cztery prace. Najlepsze fotografie zostały nagrodzone. Jurorzy przyznali cztery równorzędne nagrody:

,,Tegoroczny konkurs fotograficzny nie przyniósł jednogłośnego zwycięzcy. Postanowiliśmy nagrodzić 4 uczestników, których prace wyróżniały się na tle pozostałych ze względu na oryginalność i pomysłowość. Wybrane fotografie interpretują temat konkursu w różnorodny sposób. Tytułowe „miejsca z bliska i daleka” zostały zdefiniowane przez wrażliwość, spostrzegawczość i temperament fotografujących je osób. Z jednej strony jest to nacechowane dozą nostalgii i ulotności chwili zdjęcie autorstwa Marty Dabrowskiej, z drugiej techniczne, precyzyjne, ale jednocześnie plastyczne zdjęcie Julii Bassaj. Nieco bardziej narracyjne, odkrywające osobowość autorek, są fotografie Igi Bornikowskiej i Julii Czyżewskiej. We wszystkich nagrodzonych pracach zauważalne jest świadome posługiwanie się aparatem fotograficznym, jako narzędziem artystycznym, służącym do kreowania nowej, fotograficznej rzeczywistości, a nie wyłącznie instrumentem do zatrzymywania czasu. Na poprzedzających konkurs warsztatach szczególną uwagę zwracaliśmy właśnie na ten element pracy fotografa. Ponadto zależało nam na potraktowaniu całego zdarzenia jako okazji do ćwiczeń i poszukiwań, których krąg zawężony został do bliskich Waszemu sercu miejsc. Nie we wszystkich pracach udało się zrealizować założone cele konkursu. Mamy nadzieję, że przyszłoroczna edycja będzie okazją do kolejnych spotkań i rozmów o fotografii, a Was zachęcamy do ciągłego próbowania swoich sił za obiektywem aparatu fotograficznego. ‘’

Nagrodzone fotografie oraz po jednej z prac każdego uczestnika konkursu można było obejrzeć na wystawie w szkole.
Gratulujemy zwycięzcom!
Zachęcamy do rozwijania swojej pasji i wzięcia udziału w następnych edycjach konkursu!
                                                                                                   Magdalena Jankowska